THE Only Thing constant is Change

PROJECT TYPE

Condominium Renovation

LOCATION

Makati

CONTRACTORS

Lyle La Madrid
Ronald Sy

STATUS

Completed in 2020

Previously a space shared by three siblings and their parents who occasionally visited from the province, this studio unit was to be transformed into a starter home for our newlywed couple friends. 

Though initially planned to be a small scale update and repair job, diving deeper into the project unearthed many additional requirements and considerations, transforming the project into a full-scale renovation. It was a great reminder of how fast people's lives and their corresponding needs and change over time, and how designers can best adapt to those changes through their work.



THE Only Thing constant is Change

PROJECT TYPE

Condominium Renovation

LOCATION

Makati

CONTRACTORS

Lyle La Madrid
Ronald Sy

STATUS

Completed in 2020

Previously a space shared by three siblings and their parents who occasionally visited from the province, this studio unit was to be transformed into a starter home for our newlywed couple friends. 

Though initially planned to be a small scale update and repair job, diving deeper into the project unearthed many additional requirements and considerations, transforming the project into a full-scale renovation. It was a great reminder of how fast people's lives and their corresponding needs and change over time, and how designers can best adapt to those changes through their work.


 
 

The design approach was quite straightforward; the main objectives were making the space feel lighter and brighter, as it received very little natural light even during the day. Most of the work also focused on updating the built-in storage. The kitchen area needed the most attention as it it remained almost untouched for more than a decade since the unit was occupied, so all the cabinets, counters, and flooring were replaced. Opening up the kitchen by converting part of the shoe cabinet into a wood top counter also did wonders for making the space feel less cramped.

As both of the clients worked from home a significant amount of the time, they also requested that a separate desk area be allotted to accommodate the two of them -- preferably in separate portions of the room because they were also avid gamers who played online together a lot.  

Though the extent of the planned ceiling work was to just add or replace their light fixtures, an unexpected circumstance came to light while construction was ongoing. The original drop ceiling of the unit was very low because of the building's large beams, and that making them higher would easily give almost half a meter more of ceiling space. The couple pushed through with it even though it was an added expense, and it ended up contributing a lot to achieving the airy and light space that they wanted. 

Image
Image
Image
Image

The couple was open to exploring how to incorporate some of their favorite colors in the space. Color blocking areas proved to be a welcome contrast to the white walls and cabinets. Smaller details like colored tile grout and colored backing helped tie in everything together.